نسخه چاپی
فهرست مطالب

رعایت حقوق دیگران (احترام به مالکیت فکری و خودداری از رفتار گمراه کننده) 

به روش‌های گمراه کننده و کپی از آثار دیگران برای موفقیت برنامه نباید اتکا کرد. کپی‌برداری از آثار دیگران یا به اشتباه انداختن کاربران، موجب ضرر کردن سایر توسعه‌دهندگان و کاربران می‌شود. توجه داشته باشید که در صورت اطلاع بازار از محتوای ناقض حقوق دیگران، امکان حذف برنامه شما وجود دارد. 

مالکیت فکری

رعایت قوانین جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با حقوق مالکیت فکری اعم از حقوق مالکیت ادبی-هنری و حقوق مالکیت صنعتی مانند حق اختراع و علائم تجاری الزامی است. مهم‌ترین این قوانین عبارتند از: قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان مصوب ۱۳۴۸، قانون ثبت اختراعات،طرح‌های صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶، قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرم‌افزارهای رایانه‌ای مصوب ۱۳۷۹و قانون تجارت الکترونیکی مصوب مصوب ۱۳۸۲. این قوانین مربوط به حق پدید آورنده آثار ادبی، هنری و علمی در نامیده شدن اثر به نام او و نیز حق انحصاری وی در نشر، تکثیر، تولید، عرضه، اجرا و بهره‌برداری از اثر خود خواهد بود.

  • محتوایی که در سایت‌ها یا هر رسانهٔ دیگری منتشر می‌شود، حتی اگر به رایگان منتشر شود، به‌ تنهایی به معنی آزاد بودن انتشار آن از طریق برنامه‌ها یا قرار داشتن در مالکیت عمومی نیست.
  • ذکر منابع استفاده شده در برنامه‌ها اجباری‌ست. منابع برنامه‌ها باید به صورت کامل ذکر شوند، مثلاً ارجاع به سایت‌ها باید با ذکر آدرس اینترنتی و ارجاع به کتاب‌ها با نام نویسنده و ناشر و در صورت نیاز نام مترجم همراه باشد.
  • نسخه الکترونیکی کتاب‌ها در قالب برنامه باید با اجازه از ناشر یا نویسنده عرضه شود.
  • ذکر منبع اصلی لزوما به معنای اجازه پدیدآورنده نیست. در صورت تردید درباره‌ی رعایت کپی‌رایت یک اثر می‌توان از مشاور حقوقی کمک گرفت یا با صاحب اثر مکاتبه و از ایشان تأییدیه کسب کرد.
  • کسب رضایت برای استفاده از هرگونه محتوا به عهدهٔ توسعه‌دهنده است. برای مثال کسب اجازه از سایت‌ها برای استفاده از مطالب آن‌ها، اجازه ناشر یا نویسنده برای انتشار کتاب مشخصی در برنامه، کسب اجازه از پدیدآورنده فونت‌های ایرانی یا رعایت شرایط استفاده از آن‌ها و ... ضرورت دارد.
  •  در صورت استفاده از سورس‌ها یا کتابخانه‌های متن‌باز، رعایت شرایط استفاده و مجوز بهره‌برداری از آنها ضروری است.
  • فروش یا عرضه برنامه‌های خارجی، ایرانی و هرگونه نسخه ترجمه شده‌ یا دستکاری شده برنامه‌ها صرفا با کسب اجازه کتبی توسعه دهنده آن برنامه امکان پذیر است.

نقض کپی رایت

نکات تکمیلی:

احترام به قوانین حقوق مالکیت ادبی و هنری: استفاده از محتوای سایت‌ها و منابعی که محفوظ بودن حقوق خود را صراحتاً ذکر کرده‌اند، ممنوع است. از آیکون‌ها و عناصر گرافیکی مخصوص سایر برنامه‌ها نباید استفاده شود. پیش از اقدام به استفاده از محتوای سایت‌ها لازم است قوانین سایت مورد نظر مطالعه شود.

به محتوای برنامهٔ خود مسلط باشید: پیش از انتشار برنامه محتوای آن را مرور کرده، از عدم نقض قوانین کپی‌رایت اطمینان حاصل کنید.  

  • علائم و نام‌های تجاری ثبت شده تحت حمایت حقوق مالکیت فکری است و استفاده بدون اجازه از عین یا مشابه علامت تجاری متعلق به دیگری ممنوع است.
  • آثار عکاسی، نقاشی و موسیقایی تحت حمایت حقوق مالکیت ادبی و هنری هستند.
  • کتاب، رساله، جزوه، نمایشنامه و هر نوشته دیگر علمی، فنی، ادبی و هنری تحت حمایت حقوق مالکیت ادبی و هنری هستند.
  • آثار سمعی و بصری که به هر ترتیب و روش نوشته، ضبط و یا‌ نشر شده باشد تحت حمایت حقوق مالکیت ادبی و هنری هستند.

خلق کنید: اگر دربارهٔ محفوظ بودن حق تکثیر یک اثر شک دارید، بهترین راه ایجاد اثری دیگر از نو است، مانند تصاویر یا فایل‌های صوتی ایجاد شده توسط خود شما. وقتی محتوا توسط شما ایجاد شده باشد نقض قانون کپی‌رایت بسیار بعید است.

 دریافت تأییدیه و اجازه: در صورت تمایل به استفاده از آثار دیگران، دریافت تاییدیه کتبی از صاحب اثر و ارسال آن به بازار الزامی است. تأییدیه رسمی به هر شکلی که ارسال شود باید در متن آن ایمیل توسعه‌دهنده و نام بسته برنامه درج و معرفی شود.

استفاده از نام‌ سایر برنامه‌ها

در صورتی که نام یک برنامه شناخته شده یا ثبت شده باشد، توسعه دهنده مجاز به استفاده از این نام (بدون کسب اجازه از صاحب آن) در عنوان برنامه‌ٔ خود نیست زیرا این موضوع ممکن است برای کاربر گمراه‌کننده باشد. برای مثال:

شیوهٔ صحیح نامگذاری:

درصورت انتشار نسخه‌ای متفاوت از یک برنامهٔ متن‌باز، لازم است غیررسمی بودن آن در عنوان برنامه ذکر شود.

تأیید هویت و رسمیت: هنرمندان، شرکت‌ها، سازمان‌ها، ادارات دولتی، بانک‌ها، سایت‌ها و بلاگ‌ها و همچنین برگزارکنندگان رویدادها، همایش‌ها، مناسبت‌ها و دیگر موارد، پیش از انتشار برنامه‌هایشان در کافه‌بازار نیازمند احراز هویت هستند.

  • احراز هویت اشخاص را می‌توان با مکاتبه از طریق ایمیل‌های رسمی دامنهٔ وب‌سایتِ درخواست‌دهنده، ارائهٔ نامه‌ همراه با امضا و مهر معتبر و رسمی و مدارک دیگری که از ایشان درخواست می‌شود، انجام داد. لازم است این ایمیل حاوی نام توسعه‌دهنده و نام بستهٔ برنامه باشد. 
به مطالب ارائه شده چه امتیازی می‌دهید؟
محل نوشتن دیدگاه ...

اگر در مورد محتوا نظر یا پیشنهادی دارید لطفا برای ما بنویسید.

زمان انتشار: ۱۴۰۰-۰۲-۲۸ ۱۳:۰۲

آخرین به‌روزرسانی: ۱۴۰۱-۰۷-۰۳ ۱۱:۳۶