نسخه چاپی
مدیریت نسخهها
فرآیند مدیریت نسخهها
بهطور کلی در چندین وضعیت مختلف باید برنامه خود را بهروز (Upgrade) کنید و نسخه جدیدتری از آن را در اختیار کاربرانتان قرار دهید؛ زمانیکه در برنامهی شما مشکلی بهوجود آمده یا متوجه شدهاید که برنامهتان باگ (Bug) دارد؛ زمانیکه کاربران امکانات و سرویسهای جدیدی را درخواست کردهاند؛ یا زمانیکه کاربران بهدنبال بهبود امکانات برنامه شما هستند.
ارائه نسخه جدید برنامه، فرآیند بسیار سادهای است. هنگامیکه آخرین نسخه برنامه خود را در بازار منتشر میکنید، بازار ارائه نسخه جدید برنامه شما را به کاربرانی که نسخههای قبلی برنامهتان را نصب کردهاند، اطلاعرسانی میکند.
فرآیند مدیریت نسخهها در اندروید با تنظیم دو خاصیتِ شماره نسخه (Version Code) و نام نسخه (Version Name)، که در فایل مانیفست (Manifest) برنامه شما قرار دارد، انجام میشود. در ادامه با این دو خاصیت بیشتر آشنا خواهید شد.
چگونه شماره نسخه و نام نسخه را تغییر دهیم؟
شمارهنسخه (Version Code)
مقدار خاصیت (Attribute) شماره نسخه، عددی صحیح است که به کاربران نمایش داده نمیشود. شماره نسخه نشان میدهد نسخهی فعلی برنامه، که در حال ساخت آن هستیم، نسخهی ارتقاءیافته برنامه است یا خیر. بنابراین، هنگام بارگذاری نسخه جدید برنامه خود در بازار، باید شماره نسخه را افزایش دهید. مقدار شماره نسخه را میتوانید به هر عدد صحیحی تنظیم کنید، اما توجه داشته باشید که مقدار این عدد صحیح برای هر نسخه از برنامه، در مقایسه با نسخهی قبلی باید بیشتر باشد. بهطورمثال، درصورتیکه شماره نسخه برنامه کنونی شما ۲ است، نسخه بعدی میتواند هر عددی بزرگتر از ۲ باشد؛ به عبارت دیگر، میتوانید از ۳ یا ۱۰ یا ۱۰۰۰ یا هر عدد صحیح دیگری که از ۲ بزرگتر است، استفاده کنید.
یادداشت: پیشنهاد میشود نسخه جدید در مقایسه با نسخه قبلی، فقط یک واحد افزایش داشته باشد. در مثال پیشین، عدد ۳ برای شماره نسخه انتخاب مناسبتری است.
فرض کنید شماره نسخه برنامهای که اکنون در بازار منتشر کردهاید ۲ است و کاربران اعلام کردهاند که بخشی از این برنامه مشکل دارد. شما پس از تغییر در برنامه، مشکل را برطرف میکنید و میخواهید بستهی اصلاحشده و جدید را در بازار منتشر کنید تا کاربران آن را دانلود و استفاده کنند. در چنین شرایطی، پیش از آنکه خروجی apk برنامه را آماده کنید، باید در فایل AndroidManifest.xml شماره نسخهی برنامه را به ۳ تغییر دهید.
عنوان نسخه (Version Name)
نام نسخه یک مقدار رشتهای (String) است که ارتباط مستقیمی با شماره نسخه دارد. این نام به کاربر نمایش داده میشود، بنابراین مقدار آن باید نشاندهنده تغییرات و تفاوت نسخهها نسبت به یکدیگر باشد. توجه داشته باشید که هنگام ارائه نسخه جدید، اجباری برای تعریف دوباره نام نسخه برنامه وجود ندارد، اما تغییر نام باعث میشود کاربر تفاوتهای این نسخه با نسخه پیشین را متوجه شود.
نکته: تنها در صورتیکه تغییراتی در برنامه خود بهوجود آورده باشید، مانند برطرفکردن یک مشکل یا باگ، باید نام و شمارهی نسخه برنامهتان را تغییر دهید. بنابراین اگر تغییری در برنامه شما بهوجود نیامده و درخواست شما در بررسی رد شده است، میتوانید برای برنامهی خود، با همان نام و شماره نسخهی قبلی، درخواست بازبینی مجدد ارسال کنید.
در ادامه، یک مثال از فایل مانیفست را مشاهده میکنید که در آن مقادیر android:versionCode و android:versionName مشخص شدهاند:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<manifest xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
package="com.example.package.name"
android:versionCode="2"
android:versionName="1.1">
<application android:icon="@drawable/icon" android:label="@string/app_name">
...
</application>
</manifest>
در این مثال، android:versionCode دومین نسخهی منتشرشده از برنامه را نشان میدهد و با توجه به android:versionName میتوان نتیجه گرفت که در نسخه دوم برنامه تغییرات کوچکی انجام شده است.
مدیریت نسخهها در دو محیط Android Studio و Basic4Android
محیط Android Studio
طبق تصویر زیر، وارد فایل build.gradle شوید و Version Code و Version Name را تغییر دهید:
توجه: برای اطمینان از اعمال تغییرات از دکمه Clean Project استفاده کنید.
محیط Basic4Android
مطابق تصویر زیر، در محیط Basic4Android بهسادگی میتوانید شماره نسخه و نام نسخهی برنامه خود را افزایش دهید:

نکته: برای آشنایی با نحوهی مدیریت شماره نسخهها در حالت «بارگذاری چند بسته در یک رهانش» این راهنما را بخوانید.
به مطالب ارائه شده چه امتیازی میدهید؟
محل نوشتن دیدگاه ...
اگر در مورد محتوا نظر یا پیشنهادی دارید لطفا برای ما بنویسید.
زمان انتشار: ۱۴۰۰-۰۳-۰۳ ۱۹:۰۲
آخرین بهروزرسانی: ۱۴۰۰-۰۴-۱۲ ۱۶:۱۶