آیکون چیست و چه اهمیتی دارد؟
آیکون هر برنامه بیان بصری ایده، هدف و محتوای اصلی آن برنامه است و از این جهت در ایجاد ارتباط و جذب مخاطب نقش مهمی دارد. آیکون برنامه باید بتواند چکیدهای از کارکرد و مفهوم برنامه را در قالب تصویری و در زمانی کوتاه بیان کند.
عموماً نخستین برخورد مخاطب با یک برنامه از طریق دیدن آیکون آن در بازار پیش میآید؛ بنابراین آیکونی که از اصول طراحی پیروی کرده باشد شانس بیشتری در جذب مخاطب خواهد داشت. علاوهبر این هر برنامه میبایست آیکونی به خاطر ماندنی و خاص داشته باشد تا در مراجعات بعدی، مخاطب به سرعت آن را از میان تعداد زیاد آیکونها در بازار تشخیص دهد.
در ادامه نکاتی آورده شدهاند که با رعایت آنها میتوانید آیکون مناسبی برای برنامهتان طراحی کنید.
ایده نو
اگر در طراحی آیکن برنامهتان از ایدهای جدید استفاده کنید به مراتب شانس دیدهشدن برنامهٔ شما توسط مخاطب، در میان لیستی از برنامهها با محتوای مشابه بیشتر خواهد بود. استفاده از تصاویر تکراری و طرحهایی که در کوتاهترین مدت به ذهن عدهٔ بسیاری میرسد باعث گم شدن آیکن برنامه در میان انبوهی از آیکنهای یکنواخت و یکشکل خواهد شد. با صرف وقت و ایدهپردازی، و سپردن طراحی آیکن به فرد متخصص میتوانید آیکنهای پختهتر و زیباتری بهدست آورید. برای مثال اگر تعدادی برنامه با موضوع آشپزی تصاویری کلیشهای و تکراری از غذاهای مختلف و عناصر مرتبط با آشپزی را در آیکن خود داشته باشند، هیچ یک برتریای در جذب مخاطب در نگاه نخست ندارند. در مقابل استفاده از طرحهایی که با نگاهی نو به همان تصاویر و عناصر خلق شدهاند، میتواند به سرعت توجه مخاطب را به خود جلب کند.
فراموش نکنید آیکن برنامه معرف برند شماست و برنامهای که دارای آیکن سالم، زیبا و جذاب باشد به صورت ناخودآگاه در ذهن مخاطب ثبت میشود. در صورتیکه محتوای برنامه نیز از کیفیت مناسب برخوردار باشد، مخاطب در آینده برای نصب برنامههای دیگر شما نیز اشتیاق داشته و به نام توسعهدهندگی شما اعتماد خواهد داشت.
سادگی
سعی کنید در طراحی آیکن از عنصر خلاصه شدهای که از ایدهٔ اصلی برنامه الهام گرفته استفاده کنید. به این طریق مخاطب علاوهبر اینکه با دیدن آیکنی زیبا و جذاب تشویق به باز کردن صفحه برنامه میشود، تصویری از محتوا و کاربرد برنامه در ذهن خود میسازد. همخوانی این برداشت ذهنی و توضیحاتی که در صفحه برنامه مشاهده خواهد شد، تأثیر مثبتی در ذهن مخاطب و تصمیم وی برای نصب برنامه میگذارد. برای تأثیرگذاری هر چه بیشتر آیکن در مخاطب بهتر است از به کار بردن موارد زیر پرهیز کنید:
-
چندین عنصر بصری تو در تو و ریز
-
وجود جزئیات زیاد (این کار علاوهبر نمود بصری نامناسب، منجر به ناواضح شدن آیکن در اندازههای کوچک خواهد شد.)
-
استفاده از عکس و اسکرینشاتهای برنامه
-
نوشتار زیاد
نوشتار
در طراحی آیکن بهتر است از بهکار بردن عبارات و کلمات زیاد پرهیز کنید. زیرا علاوهبر از دست رفتن زیبایی بصری آیکن، وضوح و خوانایی آن در ابعاد کوچک نیز از بین خواهد رفت. عدم استفاده از عبارات و نوشتاری که با فونتهای معمول نوشته شدهاند، منجر به طراحی آیکن زیباتر و موفقتری خواهد شد. تنها در صورتی از کلمه در آیکن خود استفاده کنید که به شکل حرفهای و در قالب لوگوتایپ طراحی شده باشد.
اندازه
دستگاههای اندرویدی دارای صفحه نمایشهایی با ابعاد و تراکم متنوع هستند. بنابراین لازم است آیکن برنامهتان را در اندازههای مختلف طراحی کنید تا در دستگاههای گوناگون با کیفیت مناسب و یکسانی مشاهده شود. برای این کار باید آیکن خود را در اندازه 512*512 پیکسل طراحی کرده و سپس با استفاده از برنامههای گرافیکی و یا سایتهای تولید آیکن (Icon Generator)، آیکن را به اندازههای 192*192 ، 144*144 ، 96*96 ، 72*72 و 48*48 پیکسل تبدیل نمایید. همانطور که در Material Design گوگل در بخش نحوه طراحی و ساخت آیکن برنامهها آمده است، شما میتوانید در قالب اشکال اصلی دایره، مربع و مستطیل آیکنی زیبا و متناسب طراحی نمایید. اندازه مناسب برای این چهار شکل اصلی در تصویر زیر ذکر شده است: